Pot miru od Alp do Jadrana

Pot miru je posvečena spominu na številne žrtve prve svetovne vojne.

Od leta 1915 do leta 1917 je bilo območje Zgornjega Posočja del soške fronte. Tu so se bojevali, trpeli in umirali pripadniki številnih narodov. Iz tega obdobja so se ohranile številne ostaline kot so strelski jarki, utrdbe, kaverne, spominska obeležja, vojaška pokopališča, kapele…

Od leta 2007 so muzeji na prostem ter najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte v Zgornjem Posočju povezani v Pot miru.

Po vzoru že obstoječe Poti miru v Zgornjem Posočju je Fundacija Poti miru v sodelovanju z občinami in organizacijami pot razširila po celotnem območju soške fronte na Goriškem in Krasu do Devina.
Približno 230 kilometrov dolga pot poimenovana Pot miru od Alp do Jadrana povezuje številne ostaline 1. svetovne vojne, naravne in druge kulturno-zgodovinske znamenitosti ter turistične kraje, zato ima poleg simbolnega pomena tudi turistično privlačnost.

Pot miru je posebej označena. Povečini poteka po že obstoječih planinskih in turističnih poteh. Na Goriškem in na Krasu poteka predvsem po glavnih cestah v najpomembnejših krajih so postavljene informacijske table.

V dolini Soče je Pot miru razdeljena je na pet odsekov, ki so različno dolgi in zahtevni. Začne se na Bovškem, v Logu pod Mangartom, pri vhodu v rudniški jašek, imenovanem Štoln, konča pa pri muzeju na prostem na Mengorah v bližini Mosta na Soči.


Zloženka Pot miru od Alp do Jadrana

Zloženka Pot miru v Zgornjem Posočju

Zloženka Muzeji na prostem prve svetovne vojne

Pohodniki, planinci, ljubitelji lepe narave in zgodovine, ki se boste podali na Pot miru, ste vabljeni, da se za več informacij zglasite v informacijskem centru Fundacije Poti miru kjer si lahko ogledate tudi interaktivno razstavo.

Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju"
Gregorčičeva 8
SI-5222 Kobarid
T: 05 389 01 66
M: 031 586 296
F: 05 389 01 68
E: info@potmiru.si
W: www.potmiru.si