Pot miru

Pot miru je posvečena spominu na številne žrtve prve svetovne vojne.

Od leta 1915 do leta 1917 je bilo območje Zgornjega Posočja del soške fronte. Tu so se bojevali, trpeli in umirali pripadniki številnih narodov.

Iz tega obdobja so se ohranile številne ostaline kot so strelski jarki, utrdbe, kaverne, spominska obeležja, vojaška pokopališča, kapele…


Od 30. junija 2007 so muzeji na prostem ter najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte v Zgornjem Posočju povezani v Pot miru. Posvečena je spominu na številne žrtve prve svetovne vojne. Njen namen je obiskovalcem predstaviti kulturnozgodovinske in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja.


Začne se na Bovškem, v Logu pod Mangartom, pri vhodu v rudniški jašek, imenovanem Štoln, konča pa pri muzeju na prostem na Mengorah v bližini Mosta na Soči.

Pot vodi mimo:


Razdeljena je na pet odsekov, ki so različno dolgi in zahtevni.

Med izletom je mogoče prenočiti v naseljih, kjer se odseki začnejo in končajo, pa tudi v planinski koči na planini Kuhinja. Pot miru je posebej označena. Povečini poteka po že obstoječih planinskih in turističnih poteh. Za tiste, ki bi radi svoj izlet razširili, je pot lahko izhodišče za zahtevnejše ture na bližnje gore.

 

Po vzoru že obstoječe Poti miru v Zgornjem Posočju je Fundacija Poti miru v sodelovanju z občinami in organizacijami pot razširila po celotnem območju soške fronte na Goriškem in Krasu do Devina.
Približno 230 kilometrov dolga pot poimenovana Pot miru od Alp do Jadrana povezuje številne ostaline 1. svetovne vojne, naravne in druge kulturno-zgodovinske znamenitosti ter turistične kraje, zato ima poleg simbolnega pomena tudi turistično privlačnost.

Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju
Gregorčičeva 8
SI-5222 Kobarid
T: 05 38 90 167
F: 05 38 90 168
E: fundacija.potimiru@siol.net
W: www.potmiru.si