Reka Soča

Poglej na zemljevidu

Smaragdna lepotica.

Tako smaragdu kakor reki Soči je lastna barva, ki je simbol obnavljanja in prebujenja življenja. Žlahtni kamen in reko druži sozvočje prozorne zelene svetlobe, barvitega miru in osvežitve. Kaj bi bilo torej potovanje ob Soči drugega, kakor iskanje lepote, strnjene v smaragdu, kaj drugega, kakor potešitev duše, ki jo človeku predaja deviška voda, večna stalnica Alp?


Vodni športi na reki Soči
Smaragdna voda Soče in njenih pritokov spodbuja pri vse večjem številu ljudi občutke neubranljivega vznemirjenja. Po reki se spuščajo z velikimi gumenjaki - rafti, še več pa je številnih kajakašev, teh pogumnih jezdecev brzic.

Med pustolovsko razpoložene zaljubljence v soške vode bi lahko prišteli še privržence hidrospeeda, pa tudi soteskarje, ki svoja telesa zaupajo slapovom in slapičjem, koritom, tolmunom, da bi v njih drseč z vodo začutili njeno moč, oblike njenega dolbenja kamnin, njen element in ritem.


Ribolov na reki Soči
Soča… ribiški eldorado! Od prvega aprila, ko mine zimski lovopust, po njenih belih brežinah ribiči muharji uprizarjajo turnirske dvoboje s salmo trutta marmoratus, znamenito soško postrvjo, imenovano tudi glavatica.


Okolica Soče
V zavesti Slovencev je ta najzahodnejša pokrajina sončna in rodovitna, po naravnih danostih lepa, po kulturni dediščini zanimiva in po turistični ponudbi izjemno bogata.

Njena oblikovalka in življenjska žila je reka Soča, ki velja za eno najlepših evropskih rek. Bistra hči planin, kakor jo je imenoval popularni »goriški slavček«, pesnik Simon Gregorčič.