Reka Nadiža

Poglej na zemljevidu

Turkizno modra reka hudourniškega značaja izvira pod dolgim grebenom Stola.

Ob vznožju Matajurja zavije proti jugu, kjer prestopi državno mejo in svojo pot, dolgo 60 km, konča v reki Ter (Torre) v Italiji. Na svoji poti med gorami ustvarja številna prodišča, tolmune in korita.

Nadiža, ena najčistejših in najtoplejših alpskih rek, kjer kraljujejo postrv, šarenka in lipan, kjer lahko najdemo raka deseteronožca (Austropotamobius pallipes italicus), je priljubljen raj za ribiče in kopalce.

Po ljudskem izročilu pa naj bi imela reka Nadiža tudi zdravilno moč.

Dostop do reke Nadiže
Ob reki Nadiži je potrebno upoštevati parkirni režim, ki ga je občina Kobarid vpeljala z namenom, da se ohrani sožitje med naravo in številnimi poletnimi obiskovalci.

Na obrežju reke so urejena štiri parkirna mesta (Robič, Podbela, Logje in Napoleonov most), kjer se v poletnih mesecih (junij, julij, avgust) zaračunava nadomestilo za urejanje parkirišča.

Na obrežju reke Nadiže ni dovoljeno pranje avtomobilov in posode, kopanje psov, kampiranje izven kampov, kurjenje odprtega ognja, odlaganje odpadkov na mestih, ki za to niso namenjena, ter kakršnokoli onesnaževanje reke in rečnega nabrežja.

Brošura z zemljevidom o Nadiži in Breginjskem kotu.

Podatki o vodostaju in temperaturi Nadiže.

Prodaja kart
Dnevna plačila parkirnine se izvajajo na označenih parkiriščih.

Nakup letnih kart in vse dodatne informacije:

LTO Sotočje - TIC Kobarid
Trg svobode 16
SI - 5222 Kobarid
T: 05 380 04 90
E: info.kobarid@lto-sotocje.si

Prispevek za urejanje se bo zaračunaval na naslednjih parkiriščih ob Nadiži:

  • pri Robiču (Bife Z'Der),
  • pri Podbeli (za mostom),
  • pri Napoleonovem mostu in
  • pri mostu Logje.

Termin izvajanja parkirnega režima ob Nadiži 2017: 15. 6. - 31. 9. vsak dan od 9.00 - 19.00.

Prispevek za urejanje se zaračunava tudi na parkirišču Zaročišče (dostop za slap Kozjak) 1. 4. – 31. 10. vsak dan od 9.00 do 19.00.

DNEVNO NADOMESTILO za parkiranje je mogoče kupiti po urah ali za cel dan NA PARKOMATIH NA PARKIRIŠČIH.

Cena na uro znaša 1 EUR (2,5 točke).
Celodnevna karta znaša 8 EUR (20 točk).

LETNA DOVOLILNICA:

Občani s stalnim prebivališče v občini Kobarid in lastniki stanovanjskih nepremičnin (počitniških objektov) v občini Kobarid imajo možnost nakupa letne dovolilnice po ceni 18 EUR (48 točk).
Letno nadomestilo za uporabo urejenih dostopnih mest znaša za nerezidente občine Kobarid 48 EUR (120 točk).

Letne in tedenske dovolilnice bodo evidentirane na registrsko številko avtomobila, zato je potrebno ob nakupu poleg osebnega dokumenta imeti s seboj tudi prometno dovoljenje. Prodaja dovolilnic v TIC Kobarid.

TEDENSKA DOVOLILNICA:

Turistični ponudniki v občini Kobarid lahko svojim gostom, ki pri njih bivajo minimalno 1 noč, ponudijo »Potrdilo turističnega ponudnika za nakup tedenske dovolilnice«, s katerim jim omogočijo nakup TEDENSKE DOVOLILNICE po ceni 16 EUR (40 točk). Prodaja dovolilnic v TIC Kobarid.

BREZPLAČNA DOVOLILNICA:

Lastniki zemljišč ob reki Nadiži v Občini Kobarid lahko prejmejo brezplačne dovolilnice za nemoteno parkiranje vozila na svoji parceli. Dovolilnice izdaja občina Kobarid. Za parkiranje na parkiriščih ob Nadiži pa je prav tako potreben nakup letne dovolilnice oziroma plačilo dnevnega prispevka za urejanje parkirišč.