Koledar dogodkov

Dogodek: 70 kilometrov po Sloveniji

Datum: 13.05.2017
Ura: 09:00

Kraj: Kobarid

Kobarid, makadamsko parkirišče ob pokopališču Kobarid pod mlekarno Planika

Izhodišče: makadamsko parkirišče ob pokopališču Kobarid pod mlekarno Planika

Registracija pohodnikov bo potekala na parkirišču pri info točki Alpina in sicer od 8.30 ure dalje. Vsi pohodniki prejmejo malico, pijačo in praktično darilo. 

Dostop do izhodišča: Kobarid – mimo Petrola – odcep desno za Bovec – po 100 m zopet odcep desno smer Vrsno, Drežnica, po 200 m spet odcep desno na parkirišče ob pokopališču (oznaka P).

Trasa: Kobariška zgodovinska pot z naravnimi znamenitostmi

makadamsko parkirišče pri pokopališču – center Kobarida – Italijanska kostnica – Tonocov grad – brv čez Sočo – levo čez potok Kozjak – pot ob levem bregu Soče – Jajnkovec, travnik nad slapom Kozjakom  – Slap Kozjak – mali slap Kozjak – mimo Soče čez Napoleonov most do izhodišča 

Start je na makadamskem parkirišču pri pokopališču. Mimo mlekarne Planika se odpravimo proti centru Kobarida in po cesti, ob kateri so postavljene postaje križevega pota vse do Italijanske kostnice nad Kobaridom, ki ponuja čudovit pogled na Kobarid in reko Sočo. Pot zavije levo v prijeten gozd, ki nas vodi vse do Tonocovega gradu – najpomembnejša poznoantična višinska naselbina v vzhodnih Alpah. Od tu se po stezi, ki so jo uporabljali že staroselci in katero so dogradili italijanski vojaki med prvo sv. vojno, spustimo do soteske reke Soče. Smaragdno lepotico prečkamo preko lesene brvi in se spustimo do potoka Kozjak, ga prečimo in pot nadaljujemo po levem bregu, tik ob reki Soči, po Soški poti do desnega odcepa za Slap Kozjak. Od tu gremo po gozdni poti do travnika Janjkovc nad slapom, kjer pot zavije desno in nas vodi vse do prečudovite votline, kjer se bohoti Veliki slap Kozjak. Ob strugi potoka Kozjak in mimo Malega slapu Kozjak ter nato ob reki Soči  se vrnemo na startno mesto na parkirišču.

Opomba: na dveh točkah pohoda je potrebna dodatna previdnost, in sicer ob prečkanju visečega mostu čez Sočo in pri dostopu do slapa Kozjak. Tu je potrebno upoštevati navodila lokalnih vodičev. Za otroke je nujno zagotoviti spremstvo staršev ali druge odrasle osebe. 

Trajanja pohoda: od 3 do 3,5 ure

Dolžina pohoda: 8 km

Priporočljiva športna oprema: Udobna športna obutev s profiliranim podplatom, lahko tudi pohodni čevlji. Udobna športna oblačila, priporočljiva je vetrovka. 

 

SIMBOLIČNA PRIJAVNINA

Za udeležbo na pohodu je obvezna predhodna prijava in plačilo prijavnine v simboličnem znesku 5 EUR za odrasle in 4 EUR za otroke. Prijavnina vključuje malico (sendvič in pijača), vodenje in praktično darilo. Prijava je možna v vseh prodajalnah Alpina v Sloveniji najkasneje do 5 dni pred pohodom oz. do zapolnitve mest. Število udeležencev na posameznem pohodu je omejeno. 

 

Podrobnejše informacije in navodila o poteku pohodov bodo prijavljeni pohodniki prejeli po e-pošti. 

Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost. Pohod bo organiziran v vsakem vremenu.

< Ogled celotnega koledarja dogodkov