Koledar dogodkov

Dogodek: ''Mi hočemo živeti'' - Razstava fotografij Andreja Perka

Datum: 09.06.2017 - 15.08.2017
Ura: 19:00

Kraj: Kobarid

Fundacija poti miru v Posočju, Kobarid

V prostorih Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju« bo 9. junija 2017 odprta razstava Mi hočemo živeti – Po vojnih sledeh dr. Franceta Koblarja s fotografskim aparatom.

Pričujoča razstava predstavlja del obsežnega fotografskega projekta, ki ga je avtor Andrej Perko ustvaril na osnovi pronicljivih dnevniških zapisov slovenskega literarnega zgodovinarja dr. Franceta Koblarja (1889-1975), nastalih med prvo svetovno vojno, v letih 1914 in 1915.

Osebne izpovedi tedaj štiriindvajsetletnega študenta klasične filologije in slavistike na Dunaju so dragocena pričevanja o krutih razmerah na frontah od reke Soče do Galicije. Vendar v ospredju dnevnika niso podrobni opisi dogodkov in krajev, kjer so potekali spopadi, ampak predvsem avtorjeva iskrena občutja trenutkov groze in njegova razmišljanja o občečloveških vrednotah, ki jih vsaka vojna neusmiljeno potepta.

Osebno doživljanje Koblarjevih travmatičnih vojnih izkušenj je tudi v središču fotografske pripovedi Andreja Perka. Perko je objavil serijo pretežno analognih, črno-belih fotografij, ki jih spremljajo izbrani citati iz dnevnika, objavljeni tudi v knjigi Mi hočemo živeti (2016). Na tokratni razstavi pa se predstavlja z deli, ki se navezujejo bodisi na soško fronto ali prikazujejo tiste motive, za katere lahko rečemo, da preraščajo v univerzalne prispodobe nasilja.

Informacijski center Pot miru
Gregorčičeva ulica 8
5222 Kobarid

+386 (0)5 389 01 67
info@potmiru.si
www.potmiru.si
 

< Ogled celotnega koledarja dogodkov