Koledar dogodkov

Dogodek: 24. GORSKI TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PRST

Datum: 02.09.2017

Kraj: Podbrdo

Podbrdo

Start teka je pri odcepu na železniško postajo Podbrdo v centru Podbrda ob 09:00. Prijave  so možne na dan teka in sicer od 7:00 ure dalje. Trasa proge vodi po asfaltni cesti do vasi Trtnik, nadaljuje se po poti čez travnik nad vasjo in nato po markirani planinski poti do vrha Črne prsti. Na trasi teka sta dve okrepčevalnici. Na Vrhu sledi okrepčilo in nato povratek v dolino, kjer je ob 13:30 podelitev priznanj in nagrad najboljšim.  Dolžina proge je 6,3 km, višinska razlika pa 1320 m. Vsak  tekmovalec  prejme spominsko nagrado, okrepčilo v cilju ter pijačo in topli obrok  v dolini. Najboljši po posameznih kategorijah pa dobijo še medalje in pokale.

Na 6,3 km dolgo progo, ki se neprestano vzpenja, se bodo  ljubitelji te discipline podali ob 9. uri iz središča Podbrda. Pomerili se  bodo v enajstih kategorijah, člani GRS pa še v dveh dodatnih. Rekord proge nosi letnico 2006, postavil ga je Peter Lamovec (00:47:46). Ob  60. obletnici delovanja PD Podbrdo razpisuje nagrado 300 EUR tekaču, ki ga bo premagal. Zaključna prireditev  bo ob 13.00 na športnem igrišču v Podbrdu.  Najboljši  bodo prejeli medalje in pokale, vsi pa spominske nagrade, topel obrok in pijačo.
 
Zanimivo je, da tek NI tudi štiriindvajseti po vrsti. Prvi je bil namreč na predlog  predsednika PD Podbrdo Ivana Anderleta izpeljan že 9. avgusta 1970. Udeležili so se ga le trije pogumneži.  Dogodek je bil uradno označen  kot neetičen, tako da je bil naslednji šele 2. septembra 1995 na pobudo Ivana Čuferja. Pomerili naj bi se  le slovenski gorski reševalci, a v zadnjem hipu so povabili k sodelovanju vse ljubitelje te discipline. A šele ob 40-letnici prvega teka je bilo potrjeno, da se je gorski tek rodil v Podbrdu in da so Marko Dakskobler, Ivan Čufer in Peter Čufer pionirji gorskega teka v Sloveniji (http://www.planinskivestnik.com/files/File/PV_2010_12.pdf).
 
Vse tri še vedno srečujemo polne načrtov, namenjenih gorski reševalni službi, planinarjenju, teku, pohodom, teku na smučeh, turnemu smučanju, kolesarjenju, potovanjem, …Predvsem pa  vseskozi soustvarjajo podobo enega najlepših gorskih tekov v Sloveniji. »Nadaljujem zaradi tradicije, ker sem bil pač že tolikokrat zraven …«pravi Peter, ki ima v nogah vseh triindvajset. Vsako leto ima rezervirano zaporedno številko teka.
 »Črna prst je raj za gorske tekače,« je zapisal Ivan Čufer.  Tako zatrjujejo tudi  mnogi tekmovalci. Ne samo zaradi divjega, neizprosnega sveta nad dolinskim dnom, ki izziva in spodbuja k preizkušanju njihovih najboljših moči . Tudi zaradi številnih vztrajnih domačinov, ki podarjajo svoj prosti čas pripravi proge, ob njej  spodbujajo tekače in se na cilju z njimi veselijo rezultatov. 
 
5. PUŠELJC GORSKIH TEKOV 2017
Organizatorji štirih gorskih tekov so se  v letu 2013 odločili, da svoje zveste udeležence presenetijo s pušeljcem gorskih tekov. V časih, ki sodelovanju niso bili naklonjeni, so dejali: "Fantje stopmo skp in za naše tekače pripravimo presenečenje!"  In tako so tudi naredili.
Za vse, ki se bodo udeležili vseh štirih tekov, so tudi letos pripravili lepo praktično nagrado. Podelili jo bodo vsem, ki bodo na 24. gorskem teku Ivana Anderleta iz Podbrda na Črno prst izpolnili predpisan pogoj,  to je UDELEŽBA na vseh ŠTIRIH tekih: Blegoš (Poljanska dolina), Ratitovec (Selška dolina), GM4O (Baška grapa) in Črno prst (Baška grapa).
 

Planinsko društvo Podbrdo, GRS postaja Tolmin, Občina Tolmin

KONTAKTNA OSEBA: Tomaž Štenkler - 041/468-469 - pdpodbrdo73a@gmail.com

< Ogled celotnega koledarja dogodkov