Koledar dogodkov

Dogodek: Čudež pri Kobaridu

Datum: 23.10.2017
Ura: 19:00

Kraj: Tolmin

Tolminski muzej

Tolminski muzej in RTV Slovenija vas vabita k ogledu dokumentarnega filma RTV Slovenija

ČUDEŽ PRI KOBARIDU

Režija: Valentin Pečenko
Na predvečer začetka zadnje ofenzive, s katero se je pred stotimi leti končalo vojskovanje ob Soči, bo film predpremierno predvajan v Tolminskem muzeju.

Tolminski muzej
ponedeljek, 23. oktobra 2017, ob 19.00

Dokumentarna pripoved je osredotočena na 12. soško ofenzivo, imenovano tudi Preboj oziroma Čudež pri Kobaridu, ki se je začela 24. oktobra 1917 s prebojem skupne 14. nemško-avstro-ogrske armade pri Tolminu in Bovcu ter se meseca novembra končala s katastrofalnim porazom in umikom italijanske vojske vse do reke Piave. Domači in tuji zgodovinarji skupaj z ostalimi sogovorniki presojajo enega največjih vojaških gorskih spopadov vseh časov s stoletne distance, odstirajo mite in ozadja ter razkrivajo manj znane podrobnosti takratnega bojevanja ter taktiko infiltracije in zametke pozneje slovitega nemškega blitzkriega – bliskovite vojne, preizkušene tudi v Zgornjem Posočju. Številne domače in tuje institucije, organizacije in društva še danes po 100 letih z različnimi dogodki in slovesnostmi obeležujejo spomin na Čudež pri Kobaridu, kot ga je v svoji knjigi poimenoval avstrijski general Alfred Krauss.

Pri nastanku filma scenarista in režiserja Valentina Pečenka so poleg Kobariškega muzeja, Tolminskega muzeja, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Filmarchiva Austria, Furlanske kinoteke (Cineteca del Friuli), Istituta Luce ter domačih in tujih zbiralcev sodelovale tudi številne druge slovenske, italijanske, avstrijske, nemške in druge ustanove, občine, združenja in društva.
Film so sooblikovali snemalci Pavel Jurca, Andrej Heferle in Mišo Čadež, montažerka Snežana Tadić, avtor in izvajalec glasbe Jani Golob, mojster zvokovne obdelave Marjan Drobnič, oblikovalec grafične podobe Matjaž Celič in drugi. Producent in organizator je bil Vojko Fakin.