Koledar dogodkov

Dogodek: Miloš Batistuta: "KIRGIZIJA"

Datum: 14.03.2018
Ura: 19:00

Kraj: Tolmin

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

4. zimski planinski večer

KIRGIZIJA

Kirgizija zastavaKirgizistan (tudi Kirgizija) uradno Kirgiška republika je celinska država in leži v gorah v Srednji Aziji. Na vzhodu meji na Kitajsko, na severu na Kazahstan, na jugozahodu na Tadžikistan ter na zahodu na Uzbekistan. Njeno glavno mesto je Biškek.

Miloša Batistuto, novinarja RTV Slovenija, na vsakem potovanju spremlja ljubiteljska kamera. Tako je bilo tudi, ko se je z ženo odpravil na treking v Kirgizijo v organizaciji turistične agencije Shappa. »Osnovni namen snemanja je bil, tako kot zmeraj doslej, spomin za družinski album oz. videoteko, vendar pa sem po montaži spoznal, da je izdelek, kljub temu, da je ljubiteljski, primeren tudi za širši avditorij.
Kirgizijo, eno izmed nekdanjih azijskih republik Sovjetske zveze smo prevozili in prehodili, tudi prejahali. Opravili smo dva trekinga na nadmorsko višino 4.000 m, ob tem pa podoživeli neskončne visokogorske planjave, gore, ledeniška jezera, hrumeče hudournike, pa tudi puščavo. Jezdili smo mimo neskončnih čred konjev in ovac, spali v jurtah in živeli z domačini. Nomadska tradicija je tam še živa, saj se v poletnih mesecih cele družine preselijo na visokogorske pašnike. Hodili smo po svilni cesti iz časa Marca Pola, doživeli orientalski bazar. Lahko bi rekel, da gre za minimalističen poskus predstavitve dežele, njene kulture in običajev.«
Po uvodu si bomo ogledali polurni film, ob koncu pa bo avtor na voljo za morebitna vprašanja in dodatna pojasnila. 

Kirgizija 1     Kirgizija 2     Kirgizija 3

Prisrčno vabljeni na naš 4. zimski planinski večer!

fotografije: Miloš Batistuta, Shappa
pripravil: Žarko Rovšček

PD Tolmin
www.pdtolmin.si

< Ogled celotnega koledarja dogodkov